Χρηματοδότηση έρευνας αρχέγονου φως Σύμπαντος

Καταχωρήθηκε από τον χρήστη στις 7 Δεκέμβριος 2017, στις 15 : 46 ΜΜ Print

Χρηματοδότηση έρευνας αρχέγονου φως Σύμπαντος

Χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ο Κωνσταντίνος Τάσσης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο πλαίσιο του εξόχως ανταγωνιστικού προγράμματος «Επιχορηγήσεων Εδραίωσης» (Consolidator Grant), για να υλοποιήσει το πείραμα PASIPHAE (http://pasiphae.science).
Το έργο PASIPHAE, του οποίου η χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει διάρκεια πέντε ετών και θα εκτελεστεί στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ στο πλαίσιο της Ομάδας Αστροφυσικής, που αποτελεί συνεργασία του ΙΤΕ-ΙΗΔΛ και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι η έκτη φορά που ερευνητής του ΙΗΔΛ επιλέγεται για χρηματοδότηση από τα υψηλού κύρους προγράμματα του ERC.
Το πείραμα PASIPHAE θα πραγματοποιηθεί από διεθνή κοινοπραξία, υπό τον συντονισμό του κ. Τάσση και θα χαρτογραφήσει, με πρωτοφανή ακρίβεια, την πόλωση του φωτός από εκατομμύρια αστέρια του Γαλαξία μας. Οι παρατηρήσεις θα γίνουν με ειδικά όργανα πρωτοποριακής τεχνολογίας από τα αστεροσκοπεία του Σκίνακα στην Κρήτη και του Σάδερλαντ στη Νότιο Αφρική. Με βάση τις νέες αυτές μετρήσεις θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένας τρισδιάστατος χάρτης του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας. Έτσι θα καταστεί δυνατό να προσδιοριστούν οι πλέον κατάλληλες περιοχές του ουρανού, όπου οι αστρονόμοι μπορούν να  αναζητήσουν το αποτύπωμα στο αρχέγονο φως των πρώτων στιγμών της δημιουργίας του Σύμπαντος.
Οι αξιολογητές της πρότασης του κ. Τάσση εκ μέρους του ERC αναφέρουν (στις ανώνυμες αναφορές τους) πως η επιτυχία του εν λόγω πειράματος θα έχει σημαντικότατη επίδραση  τόσο στην κοσμολογία όσο και στην αστροφυσική των γαλαξιών. Σημειώνουν πως οι νέες παρατηρήσεις θα αποτελέσουν μία μοναδική συνεισφορά και «πιθανώς αποφασιστική» στην κατεύθυνση της αναζήτησης του αρχέγονου φωτός.  Καταλήγουν πως η πρόταση είναι επαναστατική και θα αποτελέσει ένα γιγαντιαίο άλμα στο επιστημονικό της πεδίο.
Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας θα λειτουργήσει συνεργατικά με επί πλέον χορηγίες για το αντικείμενο του έργου από το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Infosys στην Ινδία, το National Equipment Program της Νοτίου Αφρικής και το National Science Foundation των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Βιογραφικό
Ο Κώστας Τάσσης έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1999 και το Διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) από το University of Illinois at Urbana-Champaign στις ΗΠΑ το 2005. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο University of Chicago (2005-2008) και στο Jet Propulsion Laboratory της NASA και του Caltech (2008-2011). Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής το 2011, και ήρθε στην Κρήτη το φθινόπωρο του 2012. Τη χρονιά 2011-2012 διετέλεσε Επισκέπτης Ερευνητής στο Max-Planck Institute for Radioastronomy στη Βόννη της Γερμανίας.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην περιοχή της αστρικής γένεσης στο Γαλαξία και στο Σύμπαν, της φυσικής της μεσοαστρικής ύλης, των προσομοιώσεων μαγνητοϋδροδυναμικής αστροφυσικών συστημάτων και της μεσοαστρικής χημείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Comments are closed.Η «ΔΕΣΜΕΥΣΗ» (ψηφιακή εφημερίδα) θα ενημερώνει
τους αναγνώστες της σε Ελλάδα και εξωτερικό με συνέπεια, σε όποιες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές προκύψουν.

Στόχος είναι οι πολίτες να εμπιστευτούν το ψηφιακό έντυπο και να αναγνωρίσουν την δημοσιογραφική έρευνα για να μπορούν να αγγίξουν όλες τις πτυχές της αλήθειας.


Η αρχή της δημοσιογραφίας είναι "όλα στο φώς" και ο αναγνώστης θα κρίνει και θα διαπιστώσει τα πραγματικά γεγονότα.

«Πρώτα Θέματα»
Επιπροσθέτως μέσω της εφημερίδας θα αποστέλλονται με ηλεκτρονική μορφή τα «Πρώτα Θέματα». Πρόκειται για τις κυριότερες ειδήσεις της βδομάδας.