Προβληματισμός για ρόλο Στρατού

Καταχωρήθηκε από τον χρήστη στις 25 Ιούνιος 2016, στις 15 : 24 ΜΜ Print

Προβληματισμός για ρόλο Στρατού

«Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει εάν ισχύει η παρέμβαση του Στρατού στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας» επισήμανε σε συνέντευξη στη «Δέσμευση»
ο Δημήτρης Κυπριώτης Οργανωτικός Γραμματέας του ΕΠΑΜ, πρώην ανώτατος αξιωματικός, εν αποστρατεία με γνώσεις στην αμυντική πολιτική και διεθνείς σχέσεις, με πολυετή υπηρεσία σε επιτελεία και τον Οργανισμό για την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ερ. Πώς σχολιάζεται το δημοσίευμα της «Δέσμευσης» για την παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας;

Απ. Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δέσμευσης» με έκπληξη διαπίστωσα, την επαναφορά πραγμάτων τα οποία πιστεύαμε ότι ήταν στο χρονοντούλαπο. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρεται σε παρέμβαση των ενόπλων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, οι οποίες αναφέρονται στο προϊόν του Στρατιωτικού Στρατηγικού Δόγματος.

Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε την ισχύ του παρόντος Δόγματος, επειδή δεν αναφέρεται το έτος αναπροσαρμογής αλλά στην περίοδο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκου.

Ερ. Με το νέο Δόγμα ποια θα είναι η παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων;

Απ. Το θέμα θέλει μία προσεκτική προσέγγιση στις σχέσεις ή στις παρεμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία. Στο παρελθόν οι παρεμβάσεις έχουν ταλαιπωρήσει τον ελληνικό λαό και τις ένοπλες δυνάμεις και πρέπει να δούμε ποια θα είναι η πραγματικότητα.

Ερ. Ποιος συντάσσει το Στρατιωτικό και Στρατηγικό Δόγμα;

Απ. Κατ΄αρχήν το Στρατιωτικό Στρατηγικό Δόγμα συντάσσεται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ με την συνδρομή των αρχηγών επιτελείων. Τα υπόλοιπα κείμενα ή η Πολιτική Στρατηγική και η Πολιτική Εθνική Άμυνα έχουν το βάρος της Κυβέρνησης και ειδικότερα του ΚΥΣΕΑ. Με βάση αυτά τα κείμενα και εφ΄όσον λαμβάνεται υπ΄όψιν το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία προκύπτει η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική και Στρατιωτικό Στρατηγικό Δόγμα που υλοποιεί τις κατευθύνσεις στο στρατιωτικό επίπεδο. Πάντως στο διαδίκτυο παρατηρώ το αντίστοιχο Δόγμα για τον Στρατό Ξηράς κρατάει επιφυλάξεις αλλά έρχεται σε σαφή αντίθεση με το Στρατιωτικό Στρατηγικό Δόγμα και ιδιαίτερα στην αντίληψη περί απειλής. Δηλαδή αποδέχεται και περιγράφει με λεπτομέρεια τις απαντήσεις του στρατιωτικού τομέα με την επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας όπως προκύπτει από την αποστολή τους εντός των συνταγματικών ορίων αυτής. Για τις απειλές που εντάσσονται στους λοιπούς τομείς όπως αναφέρεται η εφημερίδα «Δέσμευση» στον πολιτικό-οικονομικό- κοινωνικό τομέα υπάρχει σαφής διαφοροποίηση στο Δόγμα Πολιτικής και Οργάνωσης Στρατού Ξηράς, όταν αναφέρει ότι η αντιμετώπιση αυτών των απειλών αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα των πολιτικών αρχών. Η δε εμπλοκή του Στρατού Ξηράς αφορά μόνο την παροχή υποστήριξης  προς αυτές τις αρχές και η συνεργασία της οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία.

Ερ. Ποια είναι τα συμπερασματά σας με βάση το δημοσίευμα;

Απ. Με βάση το δημοσίευμα συμπεραίνεται ότι η εφαρμογή της στρατιωτικής ισχύος πρέπει να ξεκαθαρισθεί εάν όντως το ΓΕΕΘΑ δια του πρώην αρχηγού έχει διαφορετική γνώμη από το υπ΄όψιν Δόγμα του Στρατού Ξηράς. Από την άλλη η κυβέρνηση θα πρέπει πριν απ΄όλα να εξετάσει εάν το υπ΄όψιν δημοσίευμα του Στρατιωτικού Στρατηγικού Δόγματος είναι σε ισχύ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Related Posts

Comments are closed.Η «ΔΕΣΜΕΥΣΗ» (ψηφιακή εφημερίδα) θα ενημερώνει
τους αναγνώστες της σε Ελλάδα και εξωτερικό με συνέπεια, σε όποιες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές προκύψουν.

Στόχος είναι οι πολίτες να εμπιστευτούν το ψηφιακό έντυπο και να αναγνωρίσουν την δημοσιογραφική έρευνα για να μπορούν να αγγίξουν όλες τις πτυχές της αλήθειας.


Η αρχή της δημοσιογραφίας είναι "όλα στο φώς" και ο αναγνώστης θα κρίνει και θα διαπιστώσει τα πραγματικά γεγονότα.

«Πρώτα Θέματα»
Επιπροσθέτως μέσω της εφημερίδας θα αποστέλλονται με ηλεκτρονική μορφή τα «Πρώτα Θέματα». Πρόκειται για τις κυριότερες ειδήσεις της βδομάδας.