Πολιτικό άσυλο πρώην προέδρου Καταλωνίας στο Βέλγιο

Καταχωρήθηκε από τον χρήστη στις 1 Νοέμβριος 2017, στις 13 : 25 ΜΜ Print

Πολιτικό άσυλο πρώην προέδρου Καταλωνίας στο Βέλγιο

Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για πολιτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας, ζητώντας από την Ευρώπη να δράσει για το θέμα της Καταλονίας, δήλωσε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στη βελγική πρωτεύουσα. Τόνισε παράλληλα ότι αποδέχεται την πρόκληση των τοπικών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλονία, τις οποίες προκήρυξε ο Μαριάνο Ραχόι. Ο Καταλανός καθαιρεθείς ηγέτης ζήτησε εγγυήσεις από την ισπανική κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να γυρίσει, μαζί με τα πέντε παυθέντα μέλη της κυβέρνησης του, στην Καταλονία, υπονοώντας ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν, λόγω των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί για «εξέγερση» από τη γενική εισαγγελία της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο καθαιρεθείς τέως πρωθυπουργός της Καταλωνίας επανέλαβε πολλές φορές ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες επειδή αποτελούν την «πρωτεύουσα» της Ευρώπης, επιχειρώντας να διεθνοποιήσει το ζήτημα της Καταλωνίας.
Ο κ. Πουτζντεμόν απομακρύνθηκε από τη θέση του, με την εξουσιοδότηση της Γερουσίας, άνω σώματος του ισπανικού κοινοβουλίου, με απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το περασμένο Σάββατο. Την Παρασκευή, το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλωνίας είχε ψηφίσει την ανακήρυξη της επαρχίας σε ανεξάρτητη Δημοκρατία, με απόσχισή της από το Βασίλειο της Ισπανίας, κίνηση ωστόσο η οποία αποδείχθηκε συμβολική, καθώς δεν παρήγαγε πρακτικά κάποιο αποτέλεσμα και οι Καταλανοί δημόσιοι λειτουργοί υποτάχθηκαν στις εντολές της Μαδρίτης.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι διέλυσε το καταλανικό κοινοβούλιο και έχει προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές στην Καταλονία για τις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες θα λάβουν μέρος όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του κ. Πουτζντεμόν, πλην της καταλανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αναμένεται να τις μποϊκοτάρει. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε τον πρώην πρόεδρο της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του να καταθέσουν την Πέμπτη στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας). Το δικαστήριο γνωστοποίησε επίσης ότι ξεκίνησε να εξετάζει τις κατηγορίες περί εξέγερσης και ανταρσίας σε βάρος του κ. Πουτζντεμόν και άλλων στελεχών της καταλανικής ηγεσίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ , , , , , ,

Related Posts

Comments are closed.Η «ΔΕΣΜΕΥΣΗ» (ψηφιακή εφημερίδα) θα ενημερώνει
τους αναγνώστες της σε Ελλάδα και εξωτερικό με συνέπεια, σε όποιες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές προκύψουν.

Στόχος είναι οι πολίτες να εμπιστευτούν το ψηφιακό έντυπο και να αναγνωρίσουν την δημοσιογραφική έρευνα για να μπορούν να αγγίξουν όλες τις πτυχές της αλήθειας.


Η αρχή της δημοσιογραφίας είναι "όλα στο φώς" και ο αναγνώστης θα κρίνει και θα διαπιστώσει τα πραγματικά γεγονότα.

«Πρώτα Θέματα»
Επιπροσθέτως μέσω της εφημερίδας θα αποστέλλονται με ηλεκτρονική μορφή τα «Πρώτα Θέματα». Πρόκειται για τις κυριότερες ειδήσεις της βδομάδας.