«Ξένοι πράκτορες»

Καταχωρήθηκε από τον χρήστη στις 27 Νοέμβριος 2017, στις 14 : 31 ΜΜ Print

«Ξένοι πράκτορες»

«Ξένους πράκτορες» -σύμφωνα με νόμο του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζονται ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης που λειτουργεί στη Ρωσία και χρηματοδοτείται από ξένο κράτος μπορεί να οριστεί ως ξένος πράκτορας από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο εισήχθη για πρώτη φορά στην Κρατική Δούμα.
Το νέο έγγραφο εισάγει τροποποιήσεις σε δύο ομοσπονδιακούς νόμους σχετικά με τις πληροφορίες και τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία.
Ειδικότερα «Οποιοσδήποτε ξένος οργανισμός μέσων μαζικής ενημέρωσης» ανεξαρτήτως της οργανωτικής και νομικής του μορφής, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι λειτουργεί ως ξένος πράκτορας αν λαμβάνει κεφάλαια ή  και άλλα περιουσιακά στοιχεία από ξένα κράτη, ξένες κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς και ξένους οργανισμούς, αλλοδαπούς πολίτες, ιθαγένεια».
Ο νόμος καλύπτει επίσης ξένα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν μέσω εξουσιοδοτημένων προσώπων ή ρωσικών νομικών προσώπων που με τη σειρά τους χρηματοδοτούνται από ξένες πηγές.
Αυτά τα μέσα θα εμπίπτουν στη συνέχεια σε έναν ρωσικό νόμο σχετικά με τις ΜΚΟ που λειτουργούν ως ξένοι πράκτορες. υποχρεούνται να υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις σχετικά με τη χρηματοδότησή τους και τις δραστηριότητές τους ή να αντιμετωπίζουν νομικές ενέργειες εάν δεν το πράξουν. Οι αλλαγές άρχισαν να ισχύουν από το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017.
Το μέτρο ακολουθεί απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης (DoJ) που ανάγκασε μια εταιρεία που εξυπηρετεί την RT America να εγγραφεί στο νόμο για την εγγραφή ξένων πρακτόρων (Foreign Agents Registration Act, FARA). Αφού απειλήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές η άσκηση ένδικων μέσων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αν δεν συμμορφωθεί, η RT America τήρησε την καθορισμένη προθεσμία και υπέβαλε αίτηση εγγραφής ως «ξένος πράκτορας» νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ , , , , , , , ,

Related Posts

Comments are closed.Η «ΔΕΣΜΕΥΣΗ» (ψηφιακή εφημερίδα) θα ενημερώνει
τους αναγνώστες της σε Ελλάδα και εξωτερικό με συνέπεια, σε όποιες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές προκύψουν.

Στόχος είναι οι πολίτες να εμπιστευτούν το ψηφιακό έντυπο και να αναγνωρίσουν την δημοσιογραφική έρευνα για να μπορούν να αγγίξουν όλες τις πτυχές της αλήθειας.


Η αρχή της δημοσιογραφίας είναι "όλα στο φώς" και ο αναγνώστης θα κρίνει και θα διαπιστώσει τα πραγματικά γεγονότα.

«Πρώτα Θέματα»
Επιπροσθέτως μέσω της εφημερίδας θα αποστέλλονται με ηλεκτρονική μορφή τα «Πρώτα Θέματα». Πρόκειται για τις κυριότερες ειδήσεις της βδομάδας.