Ιδιωτικό κλαμπ ΕΕ

Καταχωρήθηκε από τον χρήστη στις 17 Οκτώβριος 2017, στις 19 : 56 ΜΜ Print

Ιδιωτικό κλαμπ ΕΕ

«Με τον ίδιο τρόπο που ένας Έλληνας θέλει να είναι Έλληνας και Ευρωπαίος, ένας Καταλανός θέλει να είναι Καταλανός και Ευρωπαίος», δήλωσε ο αντιπρόσωπος της περιφέρειας της Καταλονίας στην ΕΕ Αμαντέου Αλταφάζ. Ειδικότερα για τη στάση της ΕΕ στο Καταλανικό ζήτημα, ο Α. Αλταφάζ ανέφερε τα εξής: «Το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενθάρρυνε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης είναι βαθιά απογοητευτικό. Μετά τη βία που άσκησε η ισπανική αστυνομία ενάντια σε ειρηνικούς πολίτες που ήθελαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου, η ουδετερότητα δεν είναι πια ουδέτερη. Νομίζω ότι η μόνη δυνατή εξήγηση είναι η έλλειψη πραγματικής αυτονομίας και πολιτικής ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι η ΕΕ παραμένει ένα ιδιωτικό κλαμπ κρατών». Ακόμη διευκρίνισε «Εξάλλου, αρκετοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν «πολιτικό λάθος» την επιφυλακτική στάση της ΕΕ, θεωρώντας ότι η Ευρώπη θα μπορούσε τουλάχιστον να ζητήσει από τη Μαδρίτη να σεβαστεί τους πολίτες της, αφού χωρίς ένα ανθρώπινο πρόσωπο από πλευράς της, το καταλανικό μπουρλότο θα μπορούσε να πυρπολήσει και άλλες ευρωπαϊκές περιοχές (Σκωτία, Φλάνδρα, Κορσική…). Όμως η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι διαφορετική. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το Καταλανικό ζήτημα είναι ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας και αρνείται να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή, όσο αυτό δεν της το ζητά η κυβέρνηση της Ισπανίας.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Καταλανικό ζήτημα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «δεν επιθυμεί» την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για ένα φαινόμενο ντόμινο, δεδομένων των αποσχιστικών απειλών κι’ από άλλες περιφέρειες της ΕΕ».
«Δεν θέλω μια Ευρωπαϊκή Ένωση που μετά από 15 χρόνια θα έχει 98 κράτη. Είναι ήδη σχετικά δύσκολο με τα 28 κράτη-μέλη, δεν είναι πιο εύκολο με τα 27, αλλά με 98 κράτη, μου φαίνεται αδύνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για μια διαμεσολάβηση, κυρίως διεθνή, από την πλευρά του επικεφαλής της Καταλανικής κυβέρνησης, απορρίπτονται συστηματικά τόσο από τη Μαδρίτη, όσο και από τους Ευρωπαίους ηγέτες», επεσήμανε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, εξηγώντας ότι αν είτε η Επιτροπή, είτε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεχόντουσαν να μεσολαβήσουν τη στιγμή που μόνο ένα μέρος ζητά τη διαμεσολάβηση, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντικές στρεβλώσεις στην ΕΕ. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό», είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τις συνοριακές συγκρούσεις στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Εξάλλου, σχετικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Καταλανικής κυβέρνησης, ο αντιπρόσωπός της στην ΕΕ, Α. Αλταφάζ ανέφερε στο ΑΜΠΕ: «Η Καταλονία έχει τους δικούς της αιωνόβιους θεσμούς, τη δική της γλώσσα και τον πολιτισμό της. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στην Καταλονία ένα κίνημα λαϊκής βάσης που είναι πραγματικά φιλοευρωπαϊκό. Η Καταλονία θέλει να ασκήσει την κυριαρχία της και να τη μοιραστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της, ειδικά σε όλους τους τομείς στους οποίους η συνεργασία μαζί μας κάνει πιο ισχυρούς. Η Καταλονία αποσκοπεί να γίνει αφοσιωμένος εταίρος της ΕΕ. Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία του ευρωπαϊκού σχεδίου, είναι προφανές ότι τα μικρότερα και τα μεσαία κράτη μέλη δεσμεύονται να ενσωματώσουν και να εμβαθύνουν την πολιτική Ένωση. Είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης».
O Αμαντέου Αλταφάζ είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ από το 2015. Διετέλεσε αναπληρωτής προϊστάμενος του γραφείου του τέως Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν (2012-2014), εκπρόσωπος Τύπου του Όλι Ρεν (2009-2012) και εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Λουί Μισέλ (2006-2009). Πριν το 2006, ο Α. Αλταφάζ εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως ανταποκριτής της Ισπανικής εφημερίδας «El Mundo» στις Βρυξέλλες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

ΔΙΕΘΝΗ , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Comments are closed.Η «ΔΕΣΜΕΥΣΗ» (ψηφιακή εφημερίδα) θα ενημερώνει
τους αναγνώστες της σε Ελλάδα και εξωτερικό με συνέπεια, σε όποιες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές προκύψουν.

Στόχος είναι οι πολίτες να εμπιστευτούν το ψηφιακό έντυπο και να αναγνωρίσουν την δημοσιογραφική έρευνα για να μπορούν να αγγίξουν όλες τις πτυχές της αλήθειας.


Η αρχή της δημοσιογραφίας είναι "όλα στο φώς" και ο αναγνώστης θα κρίνει και θα διαπιστώσει τα πραγματικά γεγονότα.

«Πρώτα Θέματα»
Επιπροσθέτως μέσω της εφημερίδας θα αποστέλλονται με ηλεκτρονική μορφή τα «Πρώτα Θέματα». Πρόκειται για τις κυριότερες ειδήσεις της βδομάδας.