Άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

Καταχωρήθηκε από τον χρήστη στις 31 Δεκέμβριος 2017, στις 23 : 47 ΜΜ Print

Άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης χορήγησης ασύλου σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών υπέβαλε η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Δημοκρατίας της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα αναφέρεται «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας  Επιτροπής Προσφυγών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Η αίτηση κατατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά λόγω των εορτών. Πληροφορίες -τις οποίες πάντως διέψευσαν κυβερνητικές πηγές- ήθελαν την αίτηση ακύρωσης να έχει υπογραφεί από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και όχι από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Γεγονός που εφόσον ίσχυε, όπως ανέφεραν δικαστικοί κύκλοι, θα μπορούσε να την καταστήσει άκυρη.
Η αίτηση ακύρωσης θα διαβιβαστεί υπηρεσιακά στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους και μετά θα προσδιοριστεί η ημερομηνία της δικασίμου που θα συζητηθεί στο ακροατήριο. Ωστόσο, τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που προσφύγει είτε η κυβέρνηση, είτε ο Τούρκος στρατιωτικός, κατά της εφετειακής απόφασης η οποία θα εκδοθεί.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να καταθέσει παράλληλα αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» άμεσα η απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου ο οποίος ήδη είναι ελεύθερος, αίτημα αναστολής, αλλά και αίτηση επίσπευσης εκδίκασης της κυρίας αίτησης που έχει καταθέσει στο Αστυνομικό Τμήμα.
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η κυβέρνηση πρέπει να επικαλεστεί ότι ο Τούρκος στρατιωτικός θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, εάν δεν επιστρέψει ο Τούρκος στρατιωτικός στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.
Παράλληλα, πρέπει να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας και λόγους δημοσίου συμφέροντος, ισχυρισμοί που, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, δεν αποτελούν νομικούς λόγους αλλά πολιτικούς λόγους, οι οποίοι είναι εκτός των διεθνών και Ευρωπαϊκών κανόνων χορήγησης ασύλου. Πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες και έκανε λόγο για απόφαση που έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια και η οποία θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών» και «πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη» οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν.
Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
«Είναι πραγματικότητα: οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο πρόεδρο αποκαλύπτονται συνεχώς. Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το «καθήκον» του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των «κεντρώων πατριωτών»,  αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση  της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους. Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα.» Ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λομβέρδος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΚΚΕ
«Λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης κατά του πολιτικού ασύλου – και μάλιστα παρά το κοινό περί δικαίου αίσθημα – που δόθηκε σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, είναι προκλητική και απολύτως καταδικαστέα.
Όσο προχωρά ο καιρός θα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και με διάφορες αφορμές, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα σηματοδότησε κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Comments are closed.Η «ΔΕΣΜΕΥΣΗ» (ψηφιακή εφημερίδα) θα ενημερώνει
τους αναγνώστες της σε Ελλάδα και εξωτερικό με συνέπεια, σε όποιες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές προκύψουν.

Στόχος είναι οι πολίτες να εμπιστευτούν το ψηφιακό έντυπο και να αναγνωρίσουν την δημοσιογραφική έρευνα για να μπορούν να αγγίξουν όλες τις πτυχές της αλήθειας.


Η αρχή της δημοσιογραφίας είναι "όλα στο φώς" και ο αναγνώστης θα κρίνει και θα διαπιστώσει τα πραγματικά γεγονότα.

«Πρώτα Θέματα»
Επιπροσθέτως μέσω της εφημερίδας θα αποστέλλονται με ηλεκτρονική μορφή τα «Πρώτα Θέματα». Πρόκειται για τις κυριότερες ειδήσεις της βδομάδας.